Uit onderzoek blijkt dat Braziliaanse gemeenten doorgaans beter af zijn met een vrouw als burgemeester. De inwoners zijn gezonder, er is minder corruptie en er gaat meer staatsgeld naar de gemeente. Toch worden vrouwelijke burgemeesters minder vaak herkozen.
In Brazilië kent men een gekozen burgemeester. Om te bekijken of vrouwelijke burgemeesters werkelijk anders presteren dan hun mannelijke collega’s vergeleken wetenschappers die verbonden zijn aan een Britse en een Amerikaanse universiteit enkel gemeenten waarbij de verkiezingsstrijd ging tussen een man en een vrouw.
Van de ruim 5,500 Braziliaanse gemeenten bleven er maar 723 waarbij dit het geval was tussen het jaar 2000 en 2004.
Minder corrupt
Een opvallend verschil is dat mannelijke burgemeesters meer tijdelijk personeel aannemen. Het ‘belonen’ van mensen die behulpzaam zijn geweest bij de verkiezing met een baantje is vrij gebruikelijk in het land en zou het aannamebeleid van de mannen kunnen verklaren.
In aanloop naar verkiezingen toe, nemen de mannen namelijk ook fors meer tijdelijk personeel aan dan vrouwelijke burgemeesters. Deze bevinding biedt volgens de onderzoekers steun voor de stelling dat er minder corruptie heerst onder vrouwelijke burgemeesters dan onder mannelijke.
Gezonder
Gemeenten waar een vrouw gekozen wordt als burgemeester boven een mannelijke rivaal, scoren vervolgens beter op allerlei indicatoren die de gezondheid van de bevolking meten. Bovendien lijken de burgermoeders beter in het lospeuteren van geld van federale overheid voor hun gemeente.
Toch wordt slechts 1 op de 5 vrouwelijke burgemeesters herkozen. Voor mannen die het eenmaal tot burgemeester schoppen is die kans groter, namelijk iets meer dan 1 op de 3.
Toepasbaar op Nederland?
Het lijkt er dus op dat de vrouwelijke burgemeester beter is voor de stad, maar dat vrouwen minder goed zijn in het spelen van het politieke spel dat in Brazilië nodig is om verkozen te worden.
Aangezien we in Nederland geen (direct) gekozen burgemeester hebben, zijn de uitkomsten van dit onderzoek matig toepasbaar voor ons land. Bovendien is er geen Nederlands onderzoek bekend over de verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke burgemeesters.
In ons land is overigens ruim een vijfde van alle burgemeesters vrouw.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl